Abordarea acestei teme s-a realizat în contextul ”lunii comunității”, conform calendarului Clubului HoltIS.
Începând din luna septembrie a anului curent, în cadrul Colegiului Tehnic ”Dimitrie Ghika”, Comănești a fost înființat Clubul Tinerilor HoltIS nr. 55. Înființarea Cluburilor Tinerilor HoltIS este o inițiativă a Asociației HoltIS, în cadrul proiectului „Improving parenting and child participation: facilitating transition from lower to upper secondary education” (Îmbunătățirea educației parentale și a participării copiilor: facilitarea tranziției de la învățământul secundar inferior la cel superior), desfășurată în parteneriat cu Reprezentața UNICEF în România.
Scopul acestor cluburi constă în încurajarea participării active a tinerilor în comunitate prin desfășurarea de activități menite să dezvolte abilitățile sociale, spiritul civic şi lucrul în echipă şi să dezvolte sentimentul de apartenență la un grup.
Activitățile desfășurate de membrii cluburilor sunt realizate conform unui calendar ce atribuite fiecărei luni o temă specifică. Luna octombrie a fost denumită în cadrul cluburilor HoltIS ”luna comunității”, iar noi, membrii Clubului HoltIS nr. 55 ne-am propus să vorbim despre cele mai importante obiective culturale ale orașului în vederea valorizării și promovării lor.
În opinia noastră cele mai reprezentative obiective prin arhitectura lor sunt, Palatul ”Dimitrie Ghika” și Gara orașului. Palatul Ghika a fost reședința de vara a familiei boierești Ghika, fiind construit în 1890 pe doua nivele aparținând eclectismului vremii care domina spiritul Europei Occidentale la sfârșitul secolului XIX.
Ctitorul palatului a fost Aga Nicolae Ghica (1797-1853), care a primit moșia Comănești de la domnitorul Alexandru Moruzi, iar proiectantul acestuia a fost Paul Luis Albert Galeron, care a făcut și proiectul Ateneului Român și al Bancii Nationale a Romaniei. Numele Ghika a devenit cunoscut și recunoscut datorită lui Dimitrie N. Ghica-Comăneşti (1840 – 1932), om de știință, explorator al Africii, doctor în drept al Universității din Berlin. Actualmente, în palat funcționează Muzeul de Etnografie si Arta „Dimitrie N. Ghika – Comănești” cu piese etnografice din microzona Trotușului de munte (Palanca – Dofteana ) și lucrări de pictură contemporana românească provenite din patrimoniul Muzeului de Arta-Bacău.
Gara din Comănești a fost construită în aceeași perioadă cu Palatul Ghika, fiind, o reproducere a gării din Lausanne. Invitații familiei boierești care ajungeau în localitate aveau doar de trecut drumul pentru a intra pe moșia familiei Ghika. Gara a fost realizată de arhitectul italian Giulio Magni și executată sub coordonarea inginerului român Elie Radu. Gara reprezintă o ilustrare a viziunii lui Magni asupra stilului național, el combinând elemente cu certe filiații în arhitectura romanică cu motive și materiale de tip oriental, asimilate pe filieră bizantină.
În vederea realizării activității am pregătit o serie de materiale pe baza informațiilor pe care le deținem, astfel am realizat: o prezentare PowerPoint cu informații despre palat și gară dar și fotografii din trecut și prezent, un filmuleț cu fotografii realizate în interiorul/exteriorul palatului și în zona gării, un referat cu informații extrase din Conferința de presă ”Reabilitare Palat Ghica – Comănești” și un desen în creion, realizat de eleva Bran Narcisa, membră a Clubului Holtis.
Autori: Membrii Clubului HoltIS nr. 55.